ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ

Μετά τα χάρτινα καλαμάκια έρχεται και το χάρτινο μπουκάλι!

adv

 


Η Paboco της Δανίας (το όνομα είναι ακρωνύμιο του PAper Bottle Company) και η Blue Ocean Closures της Σουηδίας, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα πλήρως ανακυκλώσιμο μπουκάλι, από χαρτί. Μάλιστα, διαθέτει και ανακυκλώσιμο καπάκι από ίνες.

Ο νέος σχεδιασμός της Paboco διαθέτει χάρτινο βιδωτό λαιμό και χρησιμοποιεί ένα πολύ λεπτό φράγμα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) – τόσο λεπτό μάλιστα, ώστε το μπουκάλι να μπορεί να ανακυκλωθεί ως χάρτινη συσκευασία. Το καπάκι είναι κατασκευασμένο από ίνες κυτταρίνης, που συμπιέζονται σε ξερό κενό.

Το νέο μπουκάλι, όπως και το καπάκι, είναι ανθεκτικό, ασφαλές για τρόφιμα και προέρχεται από δάση με αειφόρο διαχείριση, ενώ αποτελεί ιδανικό δοχείο για στερεά, βιταμίνες και χάπια.

paboco

Στα θετικά, μαζί με το καπάκι το μπουκάλι ζυγίζει μόλις 16 γραμμάρια, ενώ το φράγμα HDPE ζυγίζει λιγότερα από 2 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά δε θα ζυγίζει τίποτα στη μεταφορά.

Το νέο μπουκάλι έχει ήδη μπει στην παραγωγή και αναμένεται να φτάσει στους πρώτους καταναλωτές στις αρχές του 2025. Από το 2021 η Paboco δοκιμάζει τα μπουκάλια της σε συνεργασία με τις Absolut, Carlsberg, Coca-Cola, L’Oréal και Procter & Gamble. Η λογική λέει πως αυτές θα είναι και οι πρώτες εταιρίες που θα υιοθετήσουν τον νέο τύπο μπουκαλιού.

paboco

Από τον Φεβρουάριο, η Paboco έχει ξεκινήσει την πλήρη παραγωγή των φιαλών με βάση ίνες, σε δικό της εργοστάσιο στη Δανία. Έχει στόχο να δημιουργήσει 20 εκατομμύρια μπουκάλια μέχρι το τέλος του 2025. Η λύση της αποτελείται κατά 85% από χαρτί, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι το φράγμα HDPE. Ίσως υπάρξουν μερικές μικρές διαφορές στα ποσοστά, ανάλογα με το σχεδιασμό του μπουκαλιού, αφού οι εταιρίες που θα τα χρησιμοποιήσουν έχουν τα δικά της σχεδιαστικά πρότυπα.


Τον Απρίλιο, η Blue Ocean Closures λάνσαρε εμπορικά το βιδωτό πώμα με βάση τις ίνες σε συνεργασία με τον σουηδικό πάροχο συμπληρωμάτων διατροφής Great Earth.  Σε κάθε περίπτωση, οι δυο σκανδιναβικές εταιρείες άνοιξαν το δρόμο και πλέον, οι βιομηχανίες και οι πρώτοι «καταναλωτές» ελπίζουν ότι η λύση θα αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα υπάρχοντα πλαστικά βιδωτά καπάκια.

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube για να μην χάνεις τα βίντεο που ανεβάζουμε πάτησε εδώ