Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν ένα λεωφορείο στην περιοχή Ουέντ Τάτα του νότιου Μαρόκου. Το υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε ότι επτά ακόμη επιβάτες είναι αγνοούμενοι, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την τελική κατάληξη της τραγωδίας. Ο επίγειος απολογισμός ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες ανέφεραν μόνο δύο θανάτους, ενώ παρόμοιοι θρήνοι καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στον Λίβανο, όπου επίσης υπήρξαν πολλοί θάνατοι.
Η πλημμύρα που έπληξε το νότιο Μαρόκο προήλθε από ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις που επηρεάσαν περιοχές που συνήθως είναι ξηρές. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 18 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω παρόμοιων πλημμυρών, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το Μαρόκο, το οποίο βιώνει την πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς η έλλειψη νερού έχει σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία, έναν από τους κυριότερους τομείς της οικονομίας. Η γεωργία συνεισφέρει το 11-14% στο ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού, με την ξηρασία να απειλεί την βιωσιμότητα αυτού του τομέα.

Τα συγκλονιστικά βίντεο από την περιοχή δείχνουν την έκταση της καταστροφής, με τα νερά να έχουν καλύψει μεγάλες περιοχές, παρασύροντας όχι μόνο το λεωφορείο αλλά και κάθε άλλο αντικείμενο που βρέθηκαν στο πέρασμά τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, τα επίπεδα νερού σε φράγματα και υδροφόρους ορίζοντες μπορούν να επανέλθουν μόνο με παρατεταμένες βροχοπτώσεις, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση της ξηρασίας μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη χώρα.
Αν και οι βροχοπτώσεις έχουν τραγικές συνέπειες, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας, προσπαθώντας να βρει μακροχρόνιες λύσεις για την αποκατάσταση των υδάτινων πόρων και τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων.