«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη για τον καιρό: «Έρχεται κάτι πολύ επικίνδυνο μετά τον καύσωνα»
Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού μετά τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Πιο αναλυτικά, το «διάγραμμα της αλήθειας» που δείχνει πως η χώρα θα περάσει σε επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο διάστημα, παρουσίασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook η χώρα δεν είναι σε συνθήκες καύσωνα αλλά σε «ισχυρό κύμα ζέστης», το οποίο θα υποχωρήσει σε λίγες ώρες φέρνοντας στη συνέχεια επικίνδυνα φαινόμενα.
Καιρός: Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας.
Αλήθεια, τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “καύσωνας”?
Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται.
Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°.
Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας” χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Ας επανέλθουμε όμως στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μιας και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή.
Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο διάγραμμα προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας.
Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος.
Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς.
Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί.
Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε “μικρό καλάθι” σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών.
Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.
Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.
Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
1. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».
Η ανάρτησή του:
Καύσωνας: Πού ξεπέρασε τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και τη Σπάρτη, η θερμοκρασία άγγιξε τους 43,2 και 43,1 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η δυσκολότερη μέρα του καύσωνα θα είναι η αυριανή.
Αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά όπου αναμένεται μικρή πτώση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:
Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.
Όπως εξηγεί η ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και μεθαύριο. «Καζάνι που βράζει» θα θυμίζουν το εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, καθώς και οι περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
«Ανάσες» δροσιάς αναμένονται από το Σαββατοκύριακο, οπότε και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.