«Παραλύει» η Ισπανία μετά το μπλακ άουτ – Τρέχουν και αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ – Μαύρος καπνός έχει σκεπάσει τον ουρανό
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και το πρόσφατο μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο επαναφέρουν στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας και υποδομών. Η επιστημονική κοινότητα και οι πολιτικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας συντονισμένη δράση.
Συναγερμός από μελέτη για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Μια νέα παγκόσμια μελέτη, δημοσιευμένη στο American Journal of Preventive Medicine, φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για τη συσχέτιση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) με την αύξηση πρόωρων θανάτων. Ερευνητές από οκτώ χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) ανέλυσαν διατροφικές έρευνες και δεδομένα θνησιμότητας, αναδεικνύοντας ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό UPF στη διατροφή, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου.
Ο επικεφαλής επιστήμονας, Eduardo Augusto Fernandes Nilson, δήλωσε: «Τα UPFs επηρεάζουν την υγεία πέρα από τις μεμονωμένες επιπτώσεις της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά (…) επιτρέποντας μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία». Η μελέτη καταδεικνύει ότι κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση UPF συνδέεται με 3% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ εκτιμάται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 2018, 124.000 πρόωροι θάνατοι αποδόθηκαν στα εν λόγω τρόφιμα.
Ραγδαίες συνέπειες από το γενικό μπλακ άουτ στην Ισπανία και Πορτογαλία
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εκτεταμένο μπλακ άουτ προκάλεσε σοβαρές αναταραχές στις μετακινήσεις, στις τηλεπικοινωνίες και στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Red Eléctrica χαρακτήρισε το συμβάν “εξαιρετικό” και εκτίμησε ότι η αποκατάσταση της βλάβης θα απαιτούσε από 6 έως 10 ώρες. Ο μαύρος καπνός που αναδύθηκε από το διυλιστήριο Repsol στην A Coruña προκάλεσε ανησυχία, ωστόσο οι υπεύθυνοι διευκρίνισαν ότι «είναι σημάδι ενεργοποίησης του αυτόματου συστήματος ασφαλείας».
Επηρεάστηκαν τρένα, αεροπλάνα και φανάρια, με 85 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται από τη διακοπή. Ο Ισπανός πρωθυπουργός και ανώτατα στελέχη μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Red Eléctrica, ενώ η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας συνέστησε περιορισμό των μετακινήσεων «όσο γίνεται».
Χάος στους δρόμους και κλειστά μέσα μαζικής μεταφοράς
Οι εικόνες από την Μαδρίτη και τη Λισαβόνα έδειχναν αυτοσχέδια κυκλοφοριακά μέτρα, καταστήματα να δέχονται μόνο μετρητά και πολίτες να αγοράζουν ραδιόφωνα με μπαταρίες εν όψει πιθανής μεγάλης διάρκειας διακοπής. Η Metropolitano de Lisboa ανακοίνωσε ακινητοποίηση των συρμών με επιβάτες μέσα, ενώ τα αεροδρόμια λειτουργούσαν με εφεδρικές γεννήτριες. Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου RTE, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε άμεσα.