Σήμερα η μεγάλη εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου: Από που βγήκε το όνομα & 20 κορυφαίες παροιμίες με Γιάννηδες
Σήμερα η Ορθοδοξία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή, καθώς και τη μεταφορά της Τιμίας Χειρός του στην Κωνσταντινούπολη. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους εορτάζοντες με τα ονόματα: Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ιωάννης, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Γιάννα, Γιαννούλα, Ιωάννα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης.
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (07/01)
Η ζωή του Αγίου Ιωάννου υπήρξε υπόδειγμα ταπεινότητας και αφοσίωσης στο Θεό. Γεννήθηκε από τον ιερέα Ζαχαρία και τη σύζυγό του Ελισάβετ. Φορούσε ρούχο από τρίχες καμήλας, είχε δερμάτινη ζώνη στη μέση και τρεφόταν με ακρίδες και άγριο μέλι. Το έργο του χαρακτηριζόταν από το θάρρος του, την αυστηρότητα και την ειλικρίνειά του, καθώς καυτηρίαζε τη φαρισαϊκή υποκρισία και καλούσε τον κόσμο σε μετάνοια με το κεντρικό μήνυμά του: «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».
Η διδασκαλία και η ταπεινότητά του ξεχώρισαν, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος άρχισε να ακολουθεί τον Ιησού Χριστό. Αντί να νιώσει ζήλια ή πίκρα, ο Ιωάννης ένιωσε χαρά, δείχνοντας τον πνευματικό του μεγαλείο. Η εορτή του Αγίου Ιωάννου καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα ως φόρος τιμής στον μεγαλύτερο μεταξύ των ανθρώπων, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Χριστός.
Η μεταφορά της Τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός που τιμάται σήμερα. Το δεξί χέρι του Αγίου παραλήφθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά από την πόλη Σεβαστή και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλά θαύματα. Το 957 μ.Χ., ο διάκονος Ιώβ το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στα βασιλικά ανάκτορα με μεγάλη ευλάβεια. Η Σύναξη των πιστών για την ανάμνηση της μεταφοράς τελούνταν στην περιοχή του Φορακίου.
Σήμερα τιμάται και το Θαύμα του Αγίου Ιωάννου στη Χίο, κατά το οποίο έσωσε τους κατοίκους από τους Αγαρηνούς. Η παράδοση αυτή ενισχύει την πίστη και την ευλάβεια των χριστιανών της περιοχής.
Το εορτολόγιο της ημέρας περιλαμβάνει τα ονόματα Ιωάννης, Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Ζαν, Ιωάννα, Γιάννα, Γιαννούλα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης και Μάκης.
ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ
Απολυτίκιον
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γάρ ὄντως καί Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καί ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τόν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καί τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεόν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τόν αἴροντα τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καί παρέχοντα ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Τήν σωματικήν σου παρουσίαν δεδοικώς ὁ Ἰορδάνης, φόβῳ ἀπεστρέφετο· τήν προφητικήν δέ λειτουργίαν ἐκπληρῶν ὁ Ἰωάννης, τρόμῳ ὑπεστέλλετο· τῶν Ἀγγέλων αἱ τάξεις ἐξεπλήττοντο, ὁρῶσαί σε ἐν ῥείθροις σαρκί βαπτιζόμενον· καί πάντες οἱ ἐν τῷ σκότει κατηυγάζοντο, ἀνυμνοῦντες σέ τόν φανέντα, καί φωτίσαντα τά πάντα.
Μεγαλυνάριον
Χειρί σου βαπτίσας, ὦ Βαπτιστά, τὸν διὰ θαλάσσης, ἀγαγόντα τὸν Ἰσραήλ, Προφητῶν ἁπάντων, ὑπέρτερος ἐδείχθης· διὸ ἀνευφημοῦμεν τὴν θείαν χάριν σου.